piątek, 9 stycznia 2015

Chomik Syryjski

0

Chomik syryjski to  także jeden z chomików,które znajdziemy w prawie każdym sklepie zoologicznym.Charakterystyczną cechą dla tego gatunku są duże,odstające uszka.Mają podłużne ciało, o długości 13-18 cm.Ważą od 100 g do 180 g. Występują w różnych odmianach kolorystycznych, jednak najczęściej występują w kolorze złocistym.Zazwyczaj mają krótką sierść,lecz występują odmiany syryjczyków z długą sierścią. Brzuszek zawsze ma jaśniejszą barwę od grzbietu. Mają duże,czarne oczy , ich nosek jest jasnoróżowy a wąsy dosyć długie. Mają krótki ogonek od  0,7 cm - 2 cm . Są jednymi z największych gatunków chomików. Łatwo je oswoić, lubią bliski kontakt z człowiekiem, rozpoznają właściciela.Gatunek na wolności jest uważany za zagrożony wyginięciem.Zamieszkują stepy i tundry Bałkanów, Azji Mniejszej i Azji Zachodniej.W niewoli żyją 2-3 lata,choć zdarzają się przypadki chomików dożywających nawet 4-5 lat !


Dobra Rada:Po kupnie chomika należy dać mu czas (ok. 2 dni) by zapoznał się z otoczeniem, dopiero później zacząć go częściej głaskać i zapoznawać się z nim.

Related Posts:

  • Chomicza wyprawka-wyposażenie klatkiTo jasne,że musimy zadbać o to by naszemu małemu przyjacielowi żyło się jak najmilej.Dlatego koniecznie trzeba dbać o czystość w klatce, a także zapew… Read More
  • O chomikach Witamy na blogu poświęconym chomikom różnych ras.Pomożemy wybrać Ci najlepszego chomika oraz pokazać jak i co zrobić by dobrze się czuły pod naszym … Read More
  • Chomik Dżungarski Chomik dżungarski to jeden z najpopularniejszych gatunków chomików, charakteryzują się czarną pręgą biegnącą wzdłuż grzbietu.Ich ciało przypomi… Read More
  • DietaTo oczywiste że nasz chomiczek musi coś jeść i pić. Jednak co wybrać ? Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność. W ich żywieniu powinny znaleźć si… Read More
  • Opieka nad chomikiem + jak sprzątać klatkę Opieka nad chomikiem to najważniejsza rzecz.Trzeba być odpowiedzialnym i codziennie o niego dbać,karmić i sprzątać regularnie.O… Read More

0 komentarze:

Prześlij komentarz